Lymfedrainage

DSC_0488De lymfedrainage is een bijzondere massagetechniek die tot doel heeft om overtollig vocht en metabole afvalstoffen af te voeren via de lymfebanen.
Deze techniek wordt manueel uitgevoerd en biedt goede resultaten bij o.a. mastectomie, posttraumatisch oedeem, lymfoedeem en sommige acute inflammatoire aandoeningen van de onderhuidse weefsels.

Manuele Lymfedrainage

De lymfedrainage is een natuurlijke functie in ons lichaam. Als gevolg van een ongeval, ziekte of stress kan deze functie bemoeilijkt worden. Dan kan de natuurlijke drainage van de lymfe met de handen (manueel) gestimuleerd en geoptimaliseerd worden. Een teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) wordt hierdoor beter via de lymfbanen afgevoerd. De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn zweling, een gespannen vermoeid gevoel, pijn, tintelingen, beperkingen in het bewegen en dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

De manuele lymfedrainage volgens Vodder is een zachte massagevorm die op het gehele lichaam toepasbaar is. De techniek heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren, de
weerstand van het lichaam te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. Er wordt een ritmisch, heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur, in een ontspannen sfeer en tijdens de behandeling wordt niet gepraat. De behandeling is vrijwel pijnloos, de duur is afhankelijk van de klacht. De massage begint altijd bij de lymfeklieren in de hals, gevolgd door de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat, afhankelijk van de klacht.

Indicaties:

  • Zwellingen (oedeem): vb. lymfoedeem, post-traumatische en post-operatieve oedemen
  • Reumatische aandoeningen en oedemen van reumatische oorsprong
  • Klachten als gevolg van stress: darmstoornissen (o.a. constipatie),
  • Huidproblemen: bv. chronisch eczeem, littekens.
  • Verminderde immuniteit
  • Hormonale dysballans
  • Frozen shoulder